Faalangsttraining 

Wat is faalangst?

Faalangst gaat verder dan een angst om te falen. Het is een angst die optreedt bij het idee te moeten presteren of te voldoen aan bepaalde verwachtingen, al dan niet in aanwezigheid van anderen. Deze angst kan zeer ingrijpend zijn voor kinderen en beïnvloedt niet alleen het denken maar ook voelen en doen van een kind.

Faalangst zal zich bij elk kind anders uiten. Vaak voorkomende lichamelijke signalen zijn hoofd- of buikpijn, misselijkheid, transpireren, slaapmoeilijkheden, … Terugkerende gedragsmatige kenmerken zijn zich afzonderen of net brutaal en opvallend gedrag, weinig vragen of net heel veel vragen stellen, het uitvoeren van taken/huiswerk vermijden. Cognitief is het kind vaak overtuigd van zijn of haar falen en wordt er negatief gedacht over zichzelf.

Duur en inhoud van de sessies

De volledige training bestaat uit zes groepssessies ( 3 tot 8 kinderen) en een oudersessie. Tijdens de groepssessie leren de kinderen hun faalangst te herkennen, ontleden en stap voor stap aan te pakken. Tijdens de oudersessie wordt er stilgestaan bij de rol van ouders in het ondersteunen van hun kind. Dit alles vanuit een cognitieve gedragstherapeutische aanpak.

Voor wie

- kinderen van 9 t.e.m. 12 jaar die last hebben van faalangst
- kinderen die gemotiveerd zijn om in groep aan de slag te gaan
- kinderen met minimale normale begaafdheid

Locatie en data

In beraad

Kostprijs

De totale kostprijs voor de training bedraagt 250 euro (inclusief werkblaadjes). Soms kan het zinvol zijn om de intake te laten voorafgaan door een eventuele screening. Tijdens dit intakegesprek wordt er nagegaan of er inderdaad sprake is van faalangst. De voorgenoemde prijs is exclusief een eventueel intake en/of eindgesprek. Gedeeltelijke terugbetaling via de mutualiteit is mogelijk.
Inschrijven kan via leonie@praktijkdesleutelbloem.be of 0484173912