Nieuws

  • Vanaf 7/5/24 heeft Groepspraktijk De Sleutelbloem ook in Menen een vestiging. De locatie is vlot bereikbaar, ook via het openbaar vervoer. Het team wordt er uitgebreid met mogelijkheid tot groepssessies en individuele sessies waardoor er momenteel geen wachttijd is.
     
  • Meer uitleg over agorafobie in 'De Wereld van Sofie' op radio 1:
    https://radio1.be/luister/select/de-wereld-van-sofie/psycholoog-dirk-hermans-agorafobie-is-de-angst-om-wat-er-zou-kunnen-gebeuren-op-een-bepaalde-plaats?fbclid=IwAR0yOuQ3Mhjm61twLb14yBoCccNVVRLezR9-fBCcxYh9YkivLVfRlJq3XR4#podium19#podium19
     
  • 2/6/2021 - Met een gezonde dosis stress is niets mis, het helpt om beter te presteren. Maar langdurige blootstelling eraan vermoeit het lichaam, veroorzaakt een verminderde eetlust en maakt vatbaarder voor ziektes. De coronamaatregelen zorgen bovendien voor een extra druk, nu ook ontspanning met vrienden wegvalt.

    Uit een onderzoek van Teleblok in 2019 blijkt dat ruim één student op de tien tijdens de examens medicatie neemt tegen de stress. Is dat wel een goed idee? Pepmiddelen of slaap- en kalmeringsmiddelen kunnen kortstondig een aantal symptomen onderdrukken, maar veranderen niets aan de oorzaak. Bovendien heeft dergelijke medicatie heel wat negatieve effecten die de slaagkansen onderuit kunnen halen.

    Wat helpt dan wel? Zijn er gezonde alternatieven? Dokter Emmanuel Nelis van AZ Sint-Lucas brengt een boeiende presentatie over de impact van medicatie op je gezondheid en studieprestaties Psycholoog Brecht Noyez geeft jongeren en hun ouders concrete en praktische tips om stress te verminderen en te zorgen voor een goede nachtrust. Input krijgen ze alvast van een aantal jongeren die hen een aantal stellingen voorleggen. https://www.youtube.com/watch?v=h6vTGxTI-pY&t=2598s
     
  • Onze collega Leen volgt momenteel een EMDR opleiding. EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Het is een erkende en wetenschappelijk onderzochte benadering die werd ontwikkeld door Dr. Francine Shapiro. Als pijnlijke herinneringen uit jouw leven in relatie staan tot het veroorzaken of verergeren van je huidige klachten, dan kan EMDR een relevante en aanvullende behandelpiste zijn. Tijdens een EMDR-behandeling wordt er eerst nagegaan wat de onderliggende oorzaken zijn die tot jouw klachten hebben geleid, vervolgens gaan we ze één voor één aanpakken op een veilige manier. We maken hiervoor gebruik van een wetenschappelijk onderbouwde aanpak in combinatie met oogbewegingen (of een andere vorm van bilaterale stimulatie bv tikken). Deze therapie kan zowel bij kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen toegepast worden.
  • Vanaf december 2019 breiden wij uit naar Ieper. Ook daar kunt u dan terecht voor psychotherapie en psychodiagnostiek.
     
  • In Vlaanderen heeft één op vier mensen vroeg of laat psychologische hulp nodig. Meer dan een miljoen Vlamingen zijn in behandeling voor een depressie of burn-out. Steeds meer mensen zoeken hun weg naar psychotherapie en de wachtlijsten worden alsmaar langer. De achtdelige reeks Therapie op Canvas geeft ons een intieme en toch discrete blik op de relatie tussen de therapeut en zijn cliënt. https://www.canvas.be/therapie
     
  • Op 26 maart 2019 nam Brecht samen met een groep professionals binnen de gezondheidszorg deel aan een bespreking met Jim Van Os over de werking van de geestelijke gezondheidszorg.
    Prof. Dr. Jim van Os is een autoriteit binnen de gezondheidszorg en is bekend van zijn opvatting dat vormen van psychisch lijden het best kunnen opgevat worden als onderdeel van een spectrum met een brede verdeling in de populatie. Het werd een boeiend debat over de plaats van wetenschap en de vertaling hiervan in de praktijk enerzijds, en het belang van empowerment en de relatie met patiënten anderzijds.
     
  • April 2018 - Angst - Wat is een fobie en hoe geraken we er vanaf? Lees meer op www.vrt.be/vrtnws/nl/2018/04/09/fobieen--wanneer-de-angst-te-groot-wordt/
     
  • Maart 2018 – Lisa volgde de navorming Autisme en eetproblemen georganiseerd door EetExpert met als spreker Thomas Fondelli, psycholoog en systeemtheoretisch psychotherapeut. Tijdens de voordracht werd er dieper ingegaan op de sensorische, cognitieve en sociale aspecten van eten en de moeilijkheden die mensen met autisme hierbij kunnen ondervinden. Er werd stilgestaan bij de zogenaamde ‘moeilijke’ eters. Vervolgens werden de inzichten vertaald naar handvatten die het eten en leren eten vlotter kunnen laten verlopen.
     
  • Mei 2017 - In mei behaalde Noémie het certificaat van stress- en burn-outcoach. In deze zevendaagse opleiding leerde ze allerhande praktische methodes gaande van psycho-educatie van stress en burn-out, over technieken voor fysieke herbronning en relaxatie, tot emotionele heling en het betrekken van de omgeving in de reïntegratie. Het uitgangspunt is een individuele, integrale benadering die aansluit bij wat de cliënt op dit moment nodig heeft (leren ontspannen, energieopbouw, veranderen van gewoontes, opvolging werksituatie,...).
     
  • Mei 2017 - Joke behaalde de graad van doctor in de Gezondheidswetenschappen. In haar doctoraat bestudeerde ze een aantal hiaten in het onderzoek naar de beslissing tot abortus. Deze hiaten waren onder andere de rol van mannen, counseling en tegenstrijdige gedachten in het beslissen tot abortus. Ze plaatste hierbij haar werk in een ruimer kader van relationele beslissingen over zwangerschap en geboorte. Daarbovenop schonk ze aandacht aan de klinische implicaties voor het werken met koppels die een beslissing moeten maken over een onbedoelde zwangerschap.
     
  • Februari 2017 - Gaëlle behaalde de graad van doctor in de Psychologie. In haar doctoraat ging ze via verscheidene studies na wat de impact van behoeftefrustratie is op de emotionele beleving en het relationeel welzijn van partners. Met dit onderzoek worden relatietherapeuten geïnformeerd over disfunctionele partnerrelaties, hetgeen hen handvaten biedt bij het begeleiden van individuen en koppels met relationele problemen.
     
  • Brecht geeft het komende jaar enkele voordrachten in opdracht van CM rond Angst. Faalangst, angst voor spinnen, claustrofobie, angst om te spreken in het openbaar, … Iedereen is wel bang van iets. Om met angsten en fobieën te kunnen omgaan, is het belangrijk te begrijpen hoe die mechanismes werken. Psycholoog en cognitief gedragstherapeut Brecht Noyez zal dit in deze voordrachten verduidelijken. Hij bekijkt welke plaats ‘angst’ inneemt in onze maatschappij en wat de impact is van bv. terreur. Tot slot geeft hij de deelnemers handvaten om te leren omgaan met hun angsten en legt hij uit wat bange mensen beter wel of niet doen. Meer info op www.cm.be/agenda/activity-page.jsp?activityId=tcm%3A391-184752&
     
  • Wil jij energieker de dag doorkomen? Geen dipjes meer hebben? Of wil je gewoon gezonder gaan leven? Je slanker voelen? En dit in een klein groepje? Gewoon omdat het leuker is en we elkaar kunnen aanmoedigen...
    Dan is start-to-sana zeker iets voor jou! Sanacoach en diëtiste Elise Vanholme begeleidt jou, in een kleine groep, gedurende 7 weken, naar een gezondere levensstijl! Alles wat je leert, ga je direct in de praktijk brengen.
    Dit zijn thema’s die aan bod komen:

    • Het Sana 7-stappenplan, de perfecte leidraad op weg naar een gezond, slank en energiek leven.
    • Jouw persoonlijke motivatie & doelstelling.
    • Hoe etiketten lezen.

    JOUW VOORDELEN:
    • Meer energie
    • Gewichtsverlies
    • Gemakkelijke en lekkere receptjes
    • 3 uitgebreide lichaamsanalyses, aan het begin, midden en bij de laatste sessie
    • GRATIS het handig eetdagboekje 'Nooit meer diëten'
    • Jouw eigen werkmap

    WAAR: Praktijk De Sleutelbloem, Condédreef 12, Kortrijk

    WANNEER: (Dinsdag van 19h30 tot 21h00)
    24/01, 31/01, 07/02, 14/02, 21/02, 7/03 en 14/03

    BIJDRAGE: 215,00 EUR
     

  • 19 januari 2017 *(VOLZET) Voedingsdeskundige Sandra Bekkari coacht al 20 jaar mensen naar een gezondere levensstijl. Zo'n 10 jaar gelden ontwikkelde ze de Sana- methode waarbij je stap voor stap nieuwe en gezonde gewoontes aanleert die diëten totaal overbodig maken. Je komt te weten hoe je op een eenvoudige en haalbare manier je levensstijl kan veranderen en je ideale gewicht kan bereiken terwijl je blijft genieten van lekker eten! De focus ligt op kleine aanpassingen in je eet- en leefgewoonten die grote veranderingen teweegbrengen. Het resultaat? Een gezonder, slanker en energieker leven! Dit belooft een eye- opener te worden en zal je inspireren om op een andere manier met voeding om te gaan!
     
  • Wij zijn op zoek naar een gemotiveerde psycholoog/psychotherapeut (doelgroep volwassenen - zelfstandig statuut in hoofdberoep) die zich graag engageert in team. Interesse? Neem gerust contact via mail of via het algemene nummer.
     
  • November 2016 - Naar aanleiding van het 20-jarig bestaan van hun afdeling 'De Wending 2', organiseerde het psychiatrisch H. Hart ziekenhuis van Ieper een studiedag over het begrijpen en behandelen van depressie. Gaëlle was op deze studiedag aanwezig en volgde er workshops over beloftevolle therapieën voor depressie zoals de 'Acceptance & Commitment' therapie en de schematherapie.
     
  • In het kader van vermaatschappelijking van psychiatrische zorg was Brecht op 7 november aanwezig op een studiedag van de gerenommeerde professor Marianne Farkas over herstelgericht werken. Werken aan herstel betekent op zoek gaan naar je eigen krachten en verhogen van je welbevinden, eerder dan uitsluitend te focussen op verminderen van symptomen.
     
  • Het departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin van de Vlaamse overheid schenkt aandacht aan relaties die onder druk staan door ouderschap, drukke agenda's en sociale media met de website www.tijdvoorjerelatie.be. Wij ondersteunen uiteraard de aandacht van de overheid voor moeilijkheden binnen partnerrelaties.
     
  • Oktober 2016 - Op 10 oktober is het Werelddag van de Geestelijke Gezondheid. Het thema dit jaar is 'Veerkracht'. Meer informatie op www.geestelijkgezondvlaanderen.be/werelddag-2016
  • Augustus 2016 - Het parlement keurde de wetswijzigingen van Maggie De Block voor de wet op de geestelijke gezondheids- beroepen goed. Deze wet biedt duidelijkheid over wie zich psychotherapeut mag noemen en wie niet. Meer informatie op www.health.belgium.be/nl/gezondheid/zorgberoepen/geestelijke-gezondheidszorgberoepen
     
  • Februari 2016 - In het kader van Valentijn ging het magazine ‘Durf Denken’ van de UGent  op zoek naar wat liefde nu precies inhoudt. Hiertoe probeerde Gaëlle, samen met twee andere collega’s van het Familylab (UGent), een antwoord te formuleren op vragen zoals ‘is een goede band voldoende voor een succesvolle relatie?’, ‘hoe werkt verliefdheid?’, ‘is liefde een werkwoord?’ Benieuwd naar de antwoorden? Lees het volledige artikel op www.communicatie.ugent.be/export/Durf-Denken/februari-2016.pdf
     
  • Mooie getuigenis van BV Lieven Scheire over zijn ervaring met de behandeling van een paniekstoornis. http://www.geestelijkgezondvlaanderen.be/nieuws-overzicht
     
  • Joke was op 16/10/2015 aanwezig op de studiedag 'Wat met de liefde', georganiseerd door Context (Leuven). Grote namen in het psychotherapeutisch werk zoals Lieven Migerode, Dirk de Wachter en Peter Rober kwamen hun visie op liefde toelichten. Een insprierende dag voor het werken met koppels.
     
  • Op 27/10/15 voorzien we een lezing 'hoe omgaan met chronisch ziekte'  binnen de werking van de Reumatoïde Artitis Liga vzw. Meer informatie te vinden op de site van de liga (http://www.raliga.be).
     
  • In september organiseerde de Kliniek St. Jozef, centrum voor psychiatrie en psychotherapie in Pittem een studiedag rond trauma en identiteit. Brecht vertegenwoordigde de praktijk en volgde er enkele workshops rond trauma. 
     
  • September 2015 - Sophie nam deel aan het 9de congres georganiseerd door de Europese Pijn Federatie (EFIC) in Wenen. Daar bestudeerde ze - samen met andere experten uit de hele wereld- de recentste internationale studies rond pijn. 
     
  • In augustus organiseerde 'De Interactie-academie' een driedaagse cursus 'systeemtheoretische inspiraties in de hulpverlening'. We waren alvast van de partij.
     
  • 19/6/15 - Joke volgde de inspirerende studiedag met Esther Perel georganiseerd door de 'De School voor Relatietherapie' met als titel 'Een vernieuwende kijk op liefde, seks en relatietherapie in deze tijd'. 
     
  • 1/4/2015 - Op 3 april 2015 was het precies 25 jaar geleden dat abortus in België gelegaliseerd werd. Twee dagen daarvoor, op 1 april, was Joke als spreker te gast op een gespreksavond rond het thema, georganiseerd door het HVV. Dit vanuit haar rol als psycholoog-onderzoekster aan de Universiteit Gent waar ze onder meer onderzoek doet naar de psychosociale en relationele aspecten van een zwangerschapsafbreking.
    http://www.h-vv.be/activiteiten/kalender/25-jaar-abortuswet-belgi%C3%AB-heden-verleden-en-toekomst
     
  • 31/3/2015 - Sophie schreef een blog over één van haar studies uitgevoerd binnen haar doctoraatsproject aan de Universiteit van Gent.